Efter 10 års arbete är bygget av Akilles hotell i slutfasen

Aurum fick 2011 ett uppdrag att ta fram en detaljplan som skulle möjliggöra en påbyggnad av två våningar på parkeringshuset Akilles vid Storgatan i centrala Linköping. Nu står det äntligen klart och hotellet öppnar upp portarna i april 2021.

Fyra våningar högt och med 150 rum samt gym och matsal för frukost, lunch och middag. Det är vad gästerna har att se fram emot när hotell Akilles öppnar upp portarna 2 april. Det har varit en lång resa på tio år som började med en potentiell utvecklingsmöjlighet. Med Aurums kunskap om kommande projekt och vetskapen att det fanns extra mark ut mot Storgatan i centrala Linköping kom idén att ”klä” parkeringshuset. Det skulle ge en mer ståndsmässig fasad som i sin tur skulle dra mer intresse och skapa attraktion kring Storgatan.

Från detaljplan till färdigt hotell

Under tiden som projektet pågått har det funnits flera utmaningar, som att parkeringen fortsatt att fungera som vanligt under tiden som hotellet tagit form samt att delar av Storgatan stängts av. 150 moduler har forslats från Estland till Linköping vilket resulterat i en byggnad som från början rymde 70 hotellrum till en optimerad version som rymmer 150. Aurum har varit ansvarig för alla delar av projektet och därmed kunnat säkerställa kvaliteten. Allt från detaljplan, exploatering och upphandlingar har grundligt gåtts igenom och även resulterat i över 30 skrivna kontrakt.

Fyller ett stort behov

Hotell Akilles är ett efterlängtat inslag i Linköpings stadsmiljö. ”Det finns en stor efterfrågan på centralt belägna hotell”, säger Eddie Åhman, delägare och förvaltare på Centrum Förvaltning AB.
Trots utmaningar har vi på Aurum faktiskt sparat både tid och pengar och haft en nära kontakt med fastighetsägare och kommun. Vi har helt enkelt trott mycket på projektet då det finns ett stort tryck på övernattningsmöjligheter i centrum.